Detta är en artikel hämtad ur Rosensällskapet i Skånes medlemstidning "Nyponet" nr 2 2004 © Författaren

item3a
item3a

Monica Bäckström, medlem i Rosensällskapet i Skåne sedan starten 1993,
O
rdf. under åren 1995-2002.
Redaktör för "Nyponet" 1995-2010

monicavinjettbild

Sommarskötsel av rosor

Monica Bäcström

JAG GISSAR ATT ALLA ROSOR NU är beskurna efter konstens alla regler men säkert finns det lite pyssel även under sommaren.

Om det blir en varm sommar och mycket torrt så måste du vattna. Det bästa är att göra det mycket rikligt men bara en gång i veckan när det gäller rosor. Om man vattnar för lite så att fukten tränger ner bara en 10-20 cm så skickar rosen upp sina rötter efter vatten och du måste vattna mycket oftare. Speciellt nyplanterade rosor måste du hålla ett vakande öga på eftersom dessa rosor behöver mycket vatten tills de hunnit etablera sig.

Att lägga ett dräneringsrör i samband med nyplantering av rosor är en bra idé. I det röret kan rosen få både vatten och näring. Tänk på att fylla röret med sten eller lecakulor så inte jord täpper till det. Jordvatttnare som du sätter på vattenslangen och låter stå en stund är ett annat sätt att vattna på djupet. I min trädgård har jag fått s k porslangar som ligger i jorden mellan rosorna och när jag slår på vattenkranen svettas slangen sakta ut vatten. Det är inte bra med vattenspridare på rosor eftersom den måste stå på väldigt länge för att vattnet skall nå ner på djupet. Dessutom kan rosornas blad få skador vid starkt solsken och vissa rosor har dessutom knoppar och blommor som ruttnar av för mycket vatten.

Efter vårens gödsling skall rosorna ha en giva gödsel efter blomningen, eller efter första stora blomningen för remonterande rosor.

Gräsklipp är bra organiskt gödsel. Lägg på ett tjockt lager runt rosorna. Det multnar ner och förbättrar jorden. Eller vattna med nässelvatten (låt nässlor dra i vatten och späd 1/10). Putsa dina rosor under sommaren genom att ta bort vissna blommor och fula blad. Titta om det kommer en ny knopp längre ner på stammen och klipp då av skottet precis ovanför bladfästet vid den nya knoppen.

Får du mycket bladlöss så spruta med en lösning av 200 g såpa som blandas i en kanna med 10 liter vatten och 5 dl rödsprit.

Mot mjöldagg: blanda 1 msk bakpulver med 1/2 dl flytande såpa och en liter vatten.

OBS! Det skall var brunsåpa står det i min danska rosbok.

Vissa rosor kräver mer skötsel än andra. Gammaldags buskrosor som har etablerat sig och blommar en gång är otroligt tåliga och anspråkslösa medan rosor som remonterar eller blommar hela säsongen kräver betydligt mera. Oorganiska gödselmedel skall ges till dessa rosor 2-4 gånger under våren och försommaren. Gödsla inte efter mitten av juli. För att inte skadas av frosten behöver rosen mogna av i långsam takt. Däremot rekommenderas helst organisk gödsling på senhösten när rosorna slutat växa. Det återkommer vi till i höstnumret.

Till sist: håll utkik efter vildrosskott som kommer upp vid plantans bas. De måste absolut tas bort annars tar en annan ros över! Gäller förstås inte rosor som växer på egen rot.

Sammanfattning av rosors sommarskötsel:

• Ta bort vissna blommor

• Avlägsna vildskott

• Bind upp klätterrosorna

• Vattna mycket och sällan

• Håll ett öga på skadedjur/svamp

• Gödsla inte för sent på sommaren