item7

Sällskapet

Nyponet

Rosor

Kalender

Resor

Länkar

Galleri

Kontakt

item9a

 

Röda klätterrosor

Text & Foto: Monica Bäckström © Författaren

Bland röda klätterrosor hittar vi många olika moderna sorter där de röda färgerna är starka och ofta med sammetslyster. Den kraftiga varmt röda färgen är inte vanlig hos de gammaldags rosorna som oftast är vita, ljusa och mörkrosa, purpurröda och violetta. Den äldsta rosen i ovanstående tabell är ’Excelsa’ från 1909, framtagen i USA, som är en röd variant av den kända ’Dorothy Perkins’. Rosen saknar doft men blommar oerhört rikligt med blommor i stora hängande klasar. Det kan finnas ända upp till 60 blommor i en sådan klase.

Nybörjare väljer gärna röda rosor, det hör liksom till att en ros skall vara röd. Mina egna allra första rosor här i Skåne var fem stycken ”Flammentanz”. En ros som rossamlare oftast ser på med lite ringaktning. Rosen är emellertid otroligt vanlig här i Skåne och skälet måste väl vara att den är så frisk och blommar så rikligt. Visserligen bara under juli månad enligt roslitteraturen, men vi som har rosen har säkert upptäckt en och annan blomma även sent på hösten.För rosvänner som har ett sommarställe att besöka mitt i högsommaren och vill ha en blommade ros på stugväggen är ’Flammentanz’ (översta bilden) ett bra val. Men rosen har ingen doft och blommorna vissnar fult och blir sittande kvar på grenarna som (enligt vissa rosvänner) bruna köttbullar. Klipp därför gärna bort blommorna – det stimulerar också till nya skott.

 

Önskar du en sammetsröd klätterros som doftar och remonterar, välj då ’Sympathie’ som uppfyller dessa krav. Rosen har kraftig växt och stora taggar, en skön mörkt sammetsröd blomma som doftar och dessutom blommar den till långt ut på hösten. En annan vanlig röd klätterros är ’Heidelberg’ som har vacker färg men stora problem med svartfläcksjuka. ’Thor’ (nedre bilden) är en mycket vacker ros med stora fantastiskt vackra blommor. Rosen liknar de gammaldags sorterna och blombladen har sammetslyster. Det kommer inte så många blommor men de som finns är desto skönare. Den här rosen kräver god jord, mycket näring och vatten liksom alla storblommiga klätterrosor. Till sist den söta rosen ’Chevy Chase’ som har vacker mörkt röd färg och små blommor i stora klasar. Rosen klarar att stå i skugga och är frisk.

 

Samtliga sorter finns att köpa hos olika plantskolor i Skåne och Danmark som har specialiserat sig på rosor.

item2
item4
item3
item6
item9a