Detta är en artikel hämtad ur Rosensällskapet i Skånes medlemstidning "Nyponet" nr 4 2009 © Författaren

item3a
item3a

Monica Bäckström, medlem i Rosensällskapet i Skåne sedan starten 1993,
Ordf
. under åren 1995-2002.
Redaktör för "Nyponet" 1995-2010

 

'Nur Mahal'
– en vacker röd myskroshybrid

Monica Bäckström_

En riktigt julröd myskros, finns den? I Rolf Ginstmarks fantastiska roskatalog ”Roserier” finns ett drygt 90-tal myskrosor beskrivna men endast åtta av dem är klart röda.

Nästan alla sorter verkar vara vita, rosa och gula i alla nyanser men en riktigt röd färg är svår att hitta. Därför blev jag extra glad när jag på vår ”The Rose Fair” upptäckte den röda myskrosen med det spännande namnet ’Nur Mahal’ bland Cedergrens alla prunkande rosor. Den blev min och planterades i en ganska stor kruka. När en ny ros kommit i min vård slår jag upp och läser allt om den i mina rosböcker och fick då lära mig att det är den berömda prästen Pemberton i England som är skapare av denna ros. Det sägs vara en av de minst kända av hans myskrosor men också en av de bästa och lättaste att odla. I första floret kommer blommorna i stora klasar mellan 10-25 blommor på varje klase och på hösten är det minst dubbelt så många!

Jag ser emellertid i min rosböcker att det finns en del röda, t ex ’Wilhelm’ och ’Sangerhausen’, som båda har karminröda blommor. Men namnet gör ju också sitt till tycker jag, för att rosen skall vara spännande. Det är ju inget fel på Wilhelm och Sangerhausen – men inte slår det ’Nur Mahal’..

Det här är historien bakom rosens namn. Den mäktige indiske kejsaren Jahangir blev häftigt förälskad i en mycket vacker persisk kvinna, Mihr-Un-Nisa. År 1611 blev hon hans hustru och kejsarinna med namnet Nur Mahal (= palatsets ljus). Enligt sägnen så var det kejsarinnan som upptäckte ”Attar of Roses”, d v s rosenolja, när hon vid en roddtur i en damm upptäckte ringar av olja på vattnet. Hon fångade oljan och kände då den ljuvliga rosdoften. Detta skall ha beskrivits av hennes make kejsaren i hans dagbok. Pemberton lät uppkalla sin ros efter Nur Mahal för att hedra hennes minne trehundra år senare år 1923.

Nu finns det faktiskt många andra rosor som har mycket starkare rosdoft än ’Nur Mahal’.

Det var i början av juli jag fick rosen och den hade en hel del blommor men ingenting mot vad den skulle prestera under den återstående delen av sommaren och hösten. I rosböcker står att den även kan användas som klätterros blir upp till 150 cm hög. Det är en frisk ros med vackra mörkgröna blad och oemotståndligt vackra blommor och jag får medhåll i min förtjusning över rosen i Graham Stuart Thomas ”Rose Book”, där han skriver att rosen är en av de bästa bland myskrosorna, dock är färgen lite ”dämpad” ( kan jag inte hålla med om – vad tycker läsarna?). Rosen är också historiskt intressant eftersom den är en länk mellan de gammaldags rosorna och myskrosorna.

Ja, det var historien om 'Nur Mahal'-rosen och den får bli Nyponets vackra julros på omslaget 2006.

monicavinjettbild

Monica Bäckström

NurMahal2OK
jahangirnurmahOK