Detta är en artikel hämtad ur Rosensällskapet i Skånes medlemstidning "Nyponet" nr 2 2001 © Författaren

item3a
item3a

Monica Bäckström, medlem i Rosensällskapet i Skåne sedan starten 1993,
O
rdf. under åren 1995-2002.
Redaktör för "Nyponet" 1995-2010

 

De bortglömda, vackra rosorna –Myskroshybriderna

Monica Bäckström text och bild

 

Vilka rosor blommar omåttligt nästan hela säsongen, doftar starkt eller svagt, har blommor som är små, medelstora eller stora, dubbla, fyllda, halvfyllda eller enkla? Från ljusaste gräddvitt till mörkaste scharlakansrött, ibland svavelgula, aprikos/laxfärgade eller ljust citrongula, rosagula, en del med vitt öga.

Rosorna bär sina blommor i stora klasar ibland med vackra nypon på hösten. Finns det sådana rosor? Ja, ja, det finns det och dessa underbara busk-eller klätterrosor kallas för myskrosor – rosa moschata – myskroshybrider. Varför hör och ser man så litet om myskrosorna?

Man kan kanske säga att dessa rosor har kommit lite i kläm mellan de gammaldags och de moderna rosorna. En engelsman John Mattock anser att de var ”skapade före sin tid” i en period när det inte var vanligt att använda ordet ”buske” i samband med försäljning av rosor. Graham Thomas har också synpunkter på varför myskrosorna inte accepterades efter sin förtjänst; det saknades en nisch för dem, människor tänkte på rosor i allmänhet som tehybrider, polyantharosor eller de nya floribundarosorna. Sanningen var att ”the few excellent Swans were overwhelmedby the geese”. Myskrosorna fick heller ingen publicitet. Det dröjde över 30 år, ända fram till 1953, innan någon förteckning över buskrosor presenterades i National Rose Society. Myskroshybriderna är en korsning mellan rosa moscata och rosa multiflora. Och det var i början av 1900-talet som den tyske rosförädlaren Peter Lambert lyckades få fram den första myskroshybriden, nämligen rosen ’Trier’. Troligen var det en fröplanta från ’Aglaia’, multiflora rambler med noisettegener. En två meter hög rosavit ros med små blommor och stark doft. Den första moderna återblommande buskrosen. ’Trier’ och Lamberts andra korsningar som t ex rosen ’Mozart’ kom i Tyskland att kallas för Lambertianahybrider.

I England fanns en präst, Joseph Pemberton, som var rosentusiast och några exemplar av rosen ’Trier’ kom i hans hand. Pemberton har tagit fram många olika myskrosor som t ex ’Penelope’ 1924 och ’Cornelia’ 1925. I England kallas rosorna även för ’Pemberton’s Musk’ efter dess skapare. Efter Pembertons frånfälle övertogs hans plantskola av det äkta paret Ann och John Bentall som bland annat tagit fram rosen ’Buff Beauty’ 1939. På senare år har även Kordes och Tantau i Tyskland utökat sortimentet av myskrosor som har kommit att utvecklas till ”Moderna remonterande buskrosor”. T ex finns det en ros som heter ’Wilhelm’ framtagen av Kordes 1934, karminröd med ganska stora blommor och svag doft. Men det är varken Pemberton eller Kordes som har varit den mest produktive skaparen av myskroshybrider – den titeln går till belgaren Louis Lens som Rolf Ginstmark har skrivit om. Lens har tagit fram närmare ett 50-tal olika myskroshybrider. Tyvärr nästan helt okända för oss tills plantskolan Roskraft på Österlen började lansera dem.

Det har förvånat mig länge varför dessa härliga rosor så sällan omnämns. För ett antal år sedan planterade jag ’Cornelia’ på min innergård bredvid ett persikoträd och en clematis ’Montana Rubens’. Idag klättar rosen upp i trädet och vidare upp på taket. I början av maj blommar persikan med starkt rosa blommor, i slutet av maj kommer den rosa clematisen och sedan i slutet av juni den vackra ’Cornelia’. Första floret är mörkt korallrosa och senare på hösten får hon ännu starkare färg. Jag har två plantor till av ’Cornelia’ och dessutom ett par plantor av ’Ghislaine de Feligonde’ – också mycket fin ros med små fyllda aprikosgula, rosa blommor som kommer i olika nyanser (extra raffinerat). Rosen kan med utmärkt resultat planteras i stora krukor och beskäras kraftigt. En annan myskros,’Buff Beauty’, har jag haft länge och det sägs att den skall var mycket vacker - dock inte hos mig. Efter flera år är hon ganska liten och spretig. Men den är placerad i en rabatt för nära huset tror jag. Idag finns det närmare 130 olika sorters myskrosor i världen och här i Skåne har jag lyckats hitta ett 30-tal plus hela Rolf Ginstmarks stora samling av Louis Lens-rosor. Rosorna kan användas både som klätterrosor eller buskrosor, gärna planterade tillsammans med gammaldags engångsblommande rosor då myskrosorna har blommor till långt ut på hösten. Man kan säga att rosornas växtsätt är både kraftigt och robust och kan beskäras ganska hårt eftersom de blommar både på förra årets grenar och de nya skotten. Men soligt läge, god jord och vintertäckning rekommenderas även i Skåne.

Man kan hoppas att myskrosorna blir mera uppskattade i framtiden. Det är de verkligen värda!

I tabellen nedan kan du läsa om hur rosorna ser ut med färg, blommor, doft och storlek. Jag har angett i vilka plantskolor man kan hitta de olika myskrosorna då jag haft tillgång till dessa roskataloger.

Självklart kan det finnas många andra ställen som också säljer dessa vackra rosor. Men ring gärna först och fråga om just din favoritros finns på lager.

 

Källor:

G.Manell & B.K.Johanson: Rosor

P.Harkness: The Hybrid Musks

Diverse roskataloger

Cornelia
'Cornelia'
BuffBeauty1
'Buff Beauty'
Moonlight2
'Moonlight'
Thisbe1
'Thisbe'

Tabell över Myskroshybrider

OBS!Roskraft, Ö Hoby har ett stort sortiment av myskroshybrider men finns inte med i tabellen

Musktab