item7

Sällskapet

Nyponet

Rosor

Kalender

Resor

Länkar

Galleri

Kontakt

Gula Klätterrosor

 

Text & foto: Monica Bäckström ( © Författaren)

Gula rosor kan vara lite knepigt. Det finns många som inte alls tycker om gula rosor men å andra sidan finns det rosvänner som älskar just gula rosor. Jag minns att min mamma lärde mig att gula rosor skulle man inte ge bort och att ha gula rosor i brudbuketten vore helt otänkbart.

Kan det bero på den gamla legenden om profeten Mohammeds favorithustru? Hennes namn var Ayhesha och hon blev misstänkt för att vara otrogen. Mohammed fick i en dröm rådet av ärkeängeln Gabriel att be sin favorithustru tappa något i dammen. ”Är hon oskyldig behåller föremålet sin färg men är hon skyldig ändras den”, sade ängeln. Nästa dag plockade Ayesha en bukett rosa rosor och Mohammed bad henne kasta en ros i dammen. Till allas förvåning och till Mohammeds sorg förvandlades den rosa rosen till en saffransgul. Därefter har enligt sägnen gult ansetts vara falskhetens färg.

Nåja, det finns många vackra gula rosor i olika nyanser: aprikosa, rosa, vita och mixade färger. Samplantering av gula rosor och starkt blålila eller till och med vinröd klematis är en vacker syn.

’Alchymist'. En kraftigt växande ros med elaka taggar. Underbara blommor med gammaldags utseende i gult med aprikosa inslag. Blommar en gång i juli och doftar endast svagt.

’Gloire de Dijon’. Många rosvänners favoritros här i Skåne. Rosen som uppstod genom en korsning mellan en okänd teros och ’Souvenir de la Malmaison’ anses vara en av de vackraste av de gula rosorna. En frostkänslig starkt rosdoftande tenoisetteros från 1853 med stora, tätt fyllda blommor som skiftar i gult, aprikos och rosa och även remonterar.

’Hybrida’ honungsrosen. En ros som absolut måste finnas i varje rosälskares trädgård! Lättskött, frisk, växer oerhört snabbt och blommar så underbart i juli. Dessutom producerar rosen mängder av små söta orangeröda nypon. ’Hybrida’ blir mycket stor så sätt den föralldel inte i en rosenbåge utan i ett träd, mot en mur eller i en pergola.

’Goldfinch’ från 1907 påminner om honungsrosen med sina gulvita blommor i stora klasar. I rosbeskrivningar står att den doftar apelsin och banan! Rosen är nästan taggfri och har ett mycket kraftigt växtsätt som rosor ur multifloragruppen brukar ha.

En annan vacker ros är ’Compassion’, som doftar och blommar hela säsongen med halvfyllda lax-aprikosrosa blommor. Rosen har vackert mörkgrönt bladverk vilket gör att blommorna verkligen kommer till sin rätt.

’Maigold’ (se bild) som hör till pimpinellrosorna är en stark färgklick i trädgården. Men rosen skall placeras lite i bakgrunden eftersom den har mycket stora taggar och ett inte så vackert växtsätt med styva raka grenar. Men blommorna har en intensiv vacker bronsgul färg. Rosen kan även stå i norr och kräver nästan ingen skötsel.

Det finns en hel del gula sorter bland de nyare storblommiga klätterrosor som tagits fram under senare delen av 1900-talet. De blommar hela säsongen och är relativt friska

Exempel på olika gula klätterrosor finner du i uppställningen nedan..

Namn – År – Färg – Blommor – Doft – Höjd – Remont.(=blommar om)

Alchymist (1956) gulorange, tätt fyllda blommor, doftar, 2 m, ej remont.

Compassion (1973) aprikosgul/rosa, halvfyllda blommor, doftar, 2,5 m, remont.

Gloire de Dijon (1853) krämgul/aprikos, tätt fyllda blommor, doftar, 3 m, remont.

Golden Showers (1956) guldgul/ljusgul, halvfyllda blommor, doftar, 3 m, remont.

Goldener Olymp (1984) guldgu, halvfyllda blommor, doftar, 3 m, remont.

Goldfinch (1907) smörblomsgul , halvfyllda blommor, doftar, 4 m ej remont.

Goldstern (1966) mörkt guldgul, tätt fyllda blommor, doftar, 3,5 m remont.

'Hybrida' ljusgul/vit, halvfyllda små blommor, doftar, 7 m ej remont.

Starkodder (sport av 'Hybrida')vit/gul halvfyllda blommormed strkare gult "öga", 5 m

Leverkusen (1954) ljusgul/gyllen, tätt fyllda blommor, doftar, 3,5 m, remont.

Maigold (1953) koppargul, tätt fyllda blommor, doftar, 2 m, remont.delvis

r.banksiae 'Lutea' (1823) halmgul, halvfyllda blommor, dotar, 5 m, ej remont.

 

.

item9a
item6

 

Överst: 'Maigold'

Under: rosa helenae som växer ca 5 meter upp i en tuja i Breinge

Webbmaster Manne Bäckström Manne@nyponet.se Sidan uppdaterad 10 september 2010

item9a