Detta är en artikel hämtad ur Rosensällskapet i Skånes medlemstidning "Nyponet" nr 1 2010 © Författaren

item3
item3

Monica Bäckström, medlem i Rosensällskapet i Skåne sedan starten 1993. Ordf. under åren 1995-2002. Redaktör för 'Nyponet' 1995-2010. Hedersmedlem 2013.

item4
‘
Text & foto: Monica Bäckström
 
 
I ”The Ultimate Rose Book” kan man läsa: ”This is the one of the all-time great roses” och på samma sätt fortsätter hyllningarna till ’Fantin-Latour’ i all min roslitteratur. Jag kan bara instämma. ’Fantin-Latour’ är en mycket vacker gammaldags ros som jag inte vill vara utan.
Att det råder tveksamhet om rosens bakgrund gör den inte mindre spännande. Alla är överens om att rosen till största delen hör till centifoliagruppen – det kan man se på de stora vackra blommorna och att den endast blommar en gång mitt i sommaren. Bladen däremot påminner om kinarosornas släta blad.
I boken ”A rose by any name” av D.Brenner och S.Scaniello beskriver författarna hur rosen fick namnet ’Fantin-Latour’. Det handlar om en okänd ros som dock minst har funnits i kultur sedan förra sekelskiftet och rosexperter har velat plocka in både gallica- som bourbongener i dess arvsmassa.
Rosen verkar ha varit helt anonym ända tills Graham Stuart Thomas, den kände rosexperten och blomstermålaren, upptäckte den i mitten av 1900-talet i en engelsk trädgård. Någon okänd person hade skrivit en etikett med namnet ’Best garden rose’. Graham S. Thomas gav då rosen namnet ’Fantin-Latour’ efter sin favorit, den kände franske blomstermålaren. Vår ros har alltså inget som helst samband med målaren (vad vi vet) – endast namnet.
Även Peter Beales har rosen som en av sina absoluta favoriter. ’Fantin-Latour’ bjuder på vackra fyllda, runda, halvöppna blommor med en varm rosa ton, som sakta övergår till nästan vitt. I mitten kan man skymta ett grönt öga. De inre kronbladen är tätt sammanpressade, de yttre är tillbakarullade.
Rosen har endast få taggar och en utsökt gammeldags rosdoft. Det är lätt att förstå att detta är en riktig favorit i rosenträdgården. Den växer som en tät välförgrenad buske, men kan också få växa upp som klätterros i större buskage, gärna vintergröna då de vackra blommorna nästan blir självlysande på kvällen. På bilden ser man min ros i Breinge i en järnek.
Vad beträffar målaren Henri Jean Théodore Fantin-Latour (1836–1904) så är han mest känd för sina målningar med blomstermotiv och grupporträtt av sina vänner - konstnärer och författare i Paris. I början försörjde han sig på att bland annat på Louvren kopiera de stora mästarna. År 1859 besökte han London där han stannade en längre tid och hade en uppskattad utställning med blomstermålningar 1864. Det kom att bli engelsmännen som mest uppskattade hans målningar. Under mer än tjugo års tid målade han omkring 800 tavlor med blommor. Han tyckte mest om att måla vita blommor som liljor, rosor mm. Fantin-Latour umgicks ofta bland impressionisterna men deltog aldrig i deras utställningar.
När man ser Fantin-Latours underbara tavlor med rosor är det svårt att låta bli att kika efter vår ros i vaserna och buketterna. Många av rosorna skulle kunna vara just den rosen. Vi kan i fantasin bara önska att vår vackra ros växte hos konstnären i hans egen trädgård och genom dess skönhet blev han inspirerad till sina ljuvliga blomsterstilleben.
'Fantin-Latour'
item5
Rosor målade av Fantin-Latour
item6
Självporträtt