item7

Sällskapet

Nyponet

Rosor

Kalender

Resor

Länkar

Galleri

Kontakt

item7
item9a

Nyponet

Kinarosor

Monica Bäckström © Författaren

item9 rosa chinensis, var.PseudoIndica

 

Rosen ovan är en kinaros som heter rosa chinensis, var. PseudoIndica. ’Fortune’s Double Yellow’, ’Beauty of Glazenwood’ och ’San Rafael Rose’ är andra namn på denna ros.

Rosen finns i det vackra verket Genus Rosa och är målad av A. Parsons. I anslutning till målningen står att denna ros knappast kan överträffas i skönhet. Det var botanikern Robert Fortune som under sina resor åren 184246 i Kina fann rosen. I Journal of the Horticultural Society vol 1 (utg.1846) beskriver han sitt första möte med ’Fortunes Double Yellow’ som den heter i nu aktuella engelska böcker och roskataloger.

”En vacker dag i maj steg jag in i en av trädgårdarna och överraskades av en mängd gula blommor som fullständigt täckte en stor del vägg. Färgen var inte vanligt gul utan hade någonting av sämskskinnsgult i sig vilket gav blommorna ett slående och ovanligt uttryck. Jag sprang omedelbart fram till rosen och till min förvåning och förtjusning förstod jag att jag just hade upptäckt en underbar, ny gul klätterros. Jag hade ingen aning om (vilket jag dock senare fick veta) att denna ros kom från den nordliga delen av det kinesiska kejsardömet och skulle visa sig perfekt klara härdigheten i England”.

1845 sände Mr Fortune några rosplantor till Chiswick i England. Men där var förtjusningen inte lika stor. Rosen beskrevs mer som en spretig växt som med sina löst hängande blomblad mer liknande en tämjd vildros. Emellertid ansträngde sig de som skulle marknadsföra rosen att dämpa det negativa uttalandet genom att säga att rosen blivit dåligt kultiverad, fått felaktig beskärning mm. De bevisade sina påståenden genom att ta fram stora vackra exemplar till en utställning och vi kan läsa vad en skribent i engelsk trädgårdstidning skrev. Beträffande ’Fortune’s climbing Yellow China’ så är dess varma gula färg som glödande lax och rosens gigantiska blommor täcker en hel vägg.

På vår omslagsbild kan vi se att rosen är gul med inslag av orange och rosa färg.

Rosen är härdig i England och finns upptagen i flera engelska roskataloger men hos oss måste den odlas i växthus.

Kinarosor, månadsrosor, bengalrosor = rosa chinensis

Det är således kinarosor som den här artikeln kommer att handla om. I Kina har odlats rosor sedan flera tusen år tillbaka. I skrifter från ca 500 f. Kr finns berättat om rosor. I Europa finns renässansemålningar med kinarosor från slutet av 1500talet men det var först i slutet av 1800talet som dessa rosor blev uppmärksammade, mycket tack vare kejsarinnan Josephine på slottet Malmaison i Frankrike.

Kinarosor räknas som föräldrar till bourbonrosor, remontantrosor, tehybridrosor, floribundarosor och alla moderna rosgrupper. Det är speciellt två rosor i denna kinagrupp som har haft stor betydelse för utvecklingen av våra trädgårdsrosor: ’Old Blush’ och ’Slaters Crimson China’. Båda sorterna går att köpa i plantskolor idag.

Vill du ha en gammal ros som blommar hela sommaren och långt ut på hösten? Ja, då är det inte dumt att välja en kinaros. Den blir inte lika stor som många andra gammaldags. Grenarna är lite veka men det finns inte så många taggar. Speciellt med dessa rosor är att blommorna inte bleknar utan tvärtemot får starkare färg när de åldras. Sätt dem gärna i en kruka eller i ett kallväxthus så har du blommande rosor hela säsongen.

Några vackra sorter:

item10'Mutabilis'

• ’Mutabilis’ – en alldeles speciell ros som förvånar alla. Den har nämligen olika färger på blommorna samtidigt. Det är enkla blommor som först är svavelgula, sedan rosa och till sist karminröda. Knopparna är också starkt karminröda. Även de nya bladen har en mörkt vinröd färg. Mutabilis betyder förändring och det är lätt att förstå att rosen fått detta namn.

• ’Old Blush’ – en klassisk ovärderlig ros, förälder till mängder av våra vackra rosor i trädgårdarna. Vackra ljust rosa blommor som ser ut som marsipanrosor.

• ’Hermosa’ – sägs vara en av de vackraste av kinarosorna. Blommorna ser ut som hos bourbonrosorna, dvs bollformade i en iskall rosa färg som går mot rosalila. Blommar rikligt hela säsongen och doftar svagt.

rosa laevigata

item11'Perle d'Or• ’

Perle d’Or’ anges ibland som kinaros och ibland som en polyanta. LarsÅke Gustavsson skriver att den skulle vara en korsning mellan en okänd polyanta och en teros. I varje fall så är det något kinesiskt i den och så klart också en förtjusande liten ros. Bilden visar min guldpärla som kommer från Cedergrens plantskola och i år blir två år. Redan förra sommaren blommade rosen med mängder av aprikosgula jättesöta blommor i mängder ända till långt ut på hösten. Redan i början av maj är den fulll med knoppar.

• ’Viridiflora’

Vill du kanske ha en alldeles speciellt udda ros? Då måste valet falla på ’Viridiflora’ den gröna rosen. Kanske inte så vacker men rolig och charmig. Blommorna är gröna, lite tufsiga med bruna kanter. Tillsammans med andra rosor i buketter och som bordsdekoration avslöjar Torben Thim på Løves plantskola i sin bok Historiske Roser, att ’Viridiflora’, Den Grønne Rose, står hans hjärta nära. Frisk och hållbar med en behaglig kryddig doft.

 

 

.

item9a